· 

Hooikoorts en de behandeling vanuit de Chinese Geneeskunde

Hooikoorts vanuit de Chinese geneeskunde.

Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem. Het afweersysteem reageert dan op onschuldige stoffen zoals stuifmeel. Hierbij ontstaan klachten zoals rode gezwollen ogen, jeuk, loopneus en niezen. 

Ons afweersysteem is echter goed te versterken door behandeling vanuit de Chinese geneeskunde, denk hierbij aan acupunctuur, Shiatsu, moxatherapie en Guashatherapie met de NFD methode, taping en voeding. 
De beste tijd om te starten met preventieve behandeling is in Februari, nog weken voordat de hooikoorts zich zal aandienen. 

Vanuit de Chinese geneeskunde is de milt energie betrokken bij hooikoortsklachten. Bij een verzwakking van de milt energie ontstaat er slijm en damp in ons lichaam wat zorgt voor problemen met de luchtwegen. Er ontstaat een verhoogde afscheiding van slijm in de neusslijmvliezen en de ogen raken overprikkeld waardoor ze rood worden en gaan jeuken. Tevens kan er ook nog sprake zijn van een zwakke nier energie, lever Qi stagnatie of lever-galblaas-of maaghitte. Een disbalans in ons lichaam kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem en het afweersysteem verzwakt is geraakt. Vanuit Chinese diagnostiek zal gekeken worden waar de behandeling op gericht wordt om het weer in balans te brengen. 

De long staat in de Chinese geneeskunde voor de energie die daalt. Hij ondersteund de werking van het spijsverteringssysteem en helpt de zo milt met het verteren van voedsel en het omzetten in energie. De long staat natuurlijk voor de ademhaling. Verzuring in het lichaam ontstaat door verkeerde voeding, stress en foute ademhaling. De beste manier om je lichaam te ontzuren is dan ook via de ademhaling. Een diepe ademhaling naar de onderbuik is essentieel voor je spijsvertering, ga je na het eten meteen op de bank zitten, dan blokkeer je je hele maag waardoor het voedsel niet meteen naar je darmen getransporteerd kan worden, dit kan pas gebeuren als men gaat liggen. Bewegen na het eten is dan ook belangrijk voor een goede spijsvertering.

 

De emotie die bij de longen hoort is verdriet. Een trauma of verlies kan een disbalans in onze longen veroorzaken waardoor de energie verstoord is geraakt. Als de long is aangetast door verdriet dan ontstaan er een loopneus, tranen, de keel raakt geïrriteerd of er ontstaat slijmvorming. Verdriet is een vorm van empathie, van medeleven. Daarom is het verdriet het grootst bij een verlies. 

Vanuit de Biologika wordt het gezien als een reactie op een schokkende ervaring oftewel een onverwacht conflict. Het lichaam slaat op wat er in het verleden gebeurt, bijvoorbeeld een bijna dood ervaring zorgt vaak voor angst voor de dood. Dit conflict kan in het lichaam diep aanwezig zijn zonder dat wij ons hiervan bewust zijn. Op het moment dat er iets gebeurt in het heden kan dit oud trauma getriggerd worden en de long energie aantasten. Het lijkt steeds terug te komen. Ze zeggen weleens "het lichaam liegt nooit".  Het lichaam geeft vaak symptomen aan die direct te maken hebben met het onderliggende irritatiepatroon. 
Hooikoorts, huidproblemen, voedselallergieën, migraine, fysieke verstijvingen, maar ook andere vormen van onderbewuste klachten hebben vaak te maken met dergelijke irritaties. 

Hooikoorts en voeding: 
De grote boosdoener bij hooikoorts is histamine. Als reactie op de rondzwevende pollen, maakt het lichaam dit stofje aan om de allergie tegen te gaan. Histamine is een lichaamseigen stof- een eiwit- en komt daarnaast ook in veel voedingsmiddelen voor. Toch kan het kwaad als ons lichaam teveel binnenkrijgt, dus wie last heeft van hooikoorts en histaminerijk voedsel eet, zorgt op deze manier dus voor nog meer kans op hevige hooikoortsklachten. 
De oplossing: 
Histaminerijke voeding zo veel mogelijk vermijden en je immuunsysteem versterken. 

De volgende voedingsmiddelen bevatten veel histamine:

 • Gefermenteerde producten: wijn, koffie, zuurkool, azijn, cider, melkproducten, cacao, sojaproducten, (oude) kazen, schimmelkazen, conserven en worsten
 • Bepaalde vis-en vleessoorten, schaaldieren, kabeljauw, makreel, tonijn, vis in blik, lams-en varkensvlees en wild
 • Suikers, bijvoorbeeld drop, snoep, chocolade en frisdrank
 • Groente en fruitsoorten: onder andere tomaten, biet, avocado, kiwi, aardbeien, meloen en frambozen
 • Kruiden: peper, zout, kaneel, koriander, mosterdzaad en kerrie


Deze voeding kun je wel goed eten:
Een belangrijke stof is quercetine, een enorm sterk oxidant die de productie van histamine verhinderd. Deze oxidant vind je o.a. in de volgende voeding:

 • Brandnetel: brandnetelthee kan helpen bij het verminderen van histamineaanmaak en tevens voert het vocht (damp en slijm) goed af
 • Lokaal geproduceerde honing, deze bevat namelijk ook de kleine hoeveelheid stuifmeel waar jij zo op reageert. Door regelmatig kleine porties te nemen bouw je langzaam resistentie op tegen deze pollen
 • Gember: gember heeft een remmende werking op histamine. 
  Daarnaast heeft het een antimicrobiële werking wat het immuunsysteem versterkt en ondersteund 
 • Fruit en groente: zwarte en blauwe bessen, appels, peren, ananas, broccoli, sperziebonen, andijvie, wortel, kiemgroenten, witlof, paksoi, koolsoorten (bloemkoos en Chinese kool) 
 • Knoflook en ui, kurkuma, zoethout, venkel en tijm
 • Zuivelvrije alternatieven: rijstmelk, kokosmelk, amandelmelk, havermelk


Behandelplan hooikoorts. 

De beste tijd om je behandeling te starten is Februari. 

Hierbij wordt een behandelplan opgesteld na een intake om te kijken welke energie verzwakt is en dus versterkt moet worden. 

Het gaat dan om minimaal 5-6 behandelingen die wekelijks of een keer per 2 weken ingezet gaan worden waarbij de wortel van de Qi, de nier- en longenergie versterkt wordt waardoor de hooikoorts weg blijft of de klachten aanzienlijk minder zullen zijn. 

 

Er wordt gewerkt volgens een behandelprotocol vanuit de NFD (Neuro Fascia Dynamics) methode waarbij gebruik wordt gemaakt van ondersteunende middelen zoals taping, moxa therapie, het zetten van verblijfsnaaldjes of cross linktape en gebruik van vaccariazaadjes en ooracupuntuur.

 

Wil je graag preventief een behandelplan inplannen, neem dan contact op voor Februari om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor een hooikoortsvrij voorjaar-en zomerseizoen.  

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0