Al eeuwenlang bekend in China, maar nu ook in het Westen bezig met een opmars: de gua sha massage (of, zonder spatie: guasha). Het woord ‘Gua’ betekent letterlijk ‘schrapen’, terwijl ‘Sha’ iets betekent als: ‘vastzittende energie’. Oftewel: het schrapen van energie die in verschillende delen van het lichaam vastzit.

 

Een gua sha steen wordt gebruikt om energetische blokkades in je lichaam op te lossen, en vastzittende afvalstoffen het lichaam uit te masseren. Een guasha massage kun je uit laten voeren, maar zélf kun je ook aan de slag met een (gezichts)massage. In dit artikel leggen we je uit wat (een) gua sha is, wat de (gezondheids)voordelen zijn, en tot slot een stappenplan om zelf je gezicht te masseren met een gua sha steen.

 

Gua sha: een traditionele medische behandeling uit China

Om te begrijpen waarom gua sha massages zo geliefd zijn, moet je het moderne, westerse beeld over gezondheid een beetje loslaten. In de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) wordt er namelijk op een heel andere manier naar gezondheid gekeken dan hier. Dat betekent overigens niet dat TCG behandelingen hier niet populair zijn, integendeel; denk aan aan acupunctuur, cupping, de Chinese kruidenleer en voetrefloxolgie. Bij al deze behandelingen staat er één ding centraal: Qi, levensenergie.

 

Qi; levensenergie

Je kent ‘qi’ (of: chi) misschien al wel uit de Feng Shui. Volgens deze Chinese filosofie is het belangrijk om deze energie vrijelijk door je huis te laten stromen. Want als de levensenergie die overal aanwezig is kan gaan waar het wil gaan, zorgt dat voor harmonie, geluk en innerlijke rust. Zo werkt dat eigenlijk ook in het lichaam, volgens de TCG. Als energie vrij kan stromen in je lichaam, dan zorgt dat voor rust, balans en verlichting van je klachten. En precies dáár zijn veel oude Chinese behandelingen op gebaseerd; het losmaken van vastzittende, opgestopte energie, zodat alle levensenergie in je lichaam weer door je lichaam kan stromen.

 

Voordelen gua sha therapie

Spanningen, stress en emoties kunnen ervoor zorgen dat levensenergie ergens in je lichaam vast komt te zitten. Deze energie zou klachten veroorzaken; met een gua sha massage zorg je ervoor dat de energie- en bloedsomloop weer soepeltjes verloopt. Een gua sha massage zou:

 

Een positieve invloed hebben op je bloedsomloop;

De opgehoopte afvalstoffen in het lichaam afvoeren;

Je gezicht een ‘liftend effect’ geven;

Emoties in evenwicht brengen;

Je lichaam ontspannen;

Gua sha schrapers: gevaarlijk?

Als je op internet zoekt op guasha massages kan het zijn dat je de foto’s vindt waar er griezelige rode strepen zijn ontstaan op de rug. Dat ziet er eng uit, maar volgens de Chinese leer zijn dit de afvalstoffen die vrij komen. Hoe roder de plek, hoe meer vastzittende energie (Sha) er los is gekomen. De rode plekken trekken binnen enkele dagen/weken weer weg en laten geen permanente schade achter. Laat een dergelijke massage op je lichaam het liefst door een erkende therapeut uitvoeren.

 

Geen zorgen: een dergelijke lichaamsmassage met een guasha is iets heel anders dan een gezichtsmassage die je zelf kunt doen. Een zelfmassage op je gezicht zou nooit pijn moeten doen, en geeft ook geen rode strepen een hele dag blijven zitten.

Bron: Happinez

 

Guasha: De wondertherapie voor pijn

Bij rugpijn of hoofdpijn nemen velen snel medicijnen. Gua Sha biedt een zacht alternatief voor pijnverlichting. Hoe precies de methode van de Traditionele Chinese Geneeskunde werkt en op welke gebieden het nog steeds wordt gebruikt, vindt u hier.

 

Of het nu acupunctuur of shiatsu is: behandelingsmethoden uit de Aziatische regio hebben zich al lang gevestigd in dit land. Nu met Gua Sha verspreidt een andere vorm van therapie die pijnverlichting voor pijnpatiënten belooft. Maar wat zit er precies achter deze hyped miracle-therapie?

 

Wat is Gua Sha?

Gua Sha is een massagetechniek uit de Traditionele Chinese Geneeskunde , die wordt gebruikt om verschillende kwalen te verlichten. Vertaald betekent de term zoiets als "de ziekte uit het lichaam schrapen". Deze aanduiding geeft ook een indicatie van de uitvoering van de behandeling.

 

Gua Sha is een intensieve therapie, waarbij met een afgeronde rand - bijvoorbeeld van buffelhoorn of Jade - over een gebied van de huid geschraapt totdat er een aanzienlijke verkleuring zichtbaar wordt. Op deze manier moeten verhardingen zichtbaar zijn, die achteraf kunnen worden behandeld. Bovendien moet Gua Sha de bloedsomloop bevorderen en het metabolisme activeren. Hoewel de behandeling zelf niet pijnlijk is kan de roodheid hierna echter enkele dagen aanhouden.

 

Toepassingen o.a.:

Rug-, schouder- en nekpijn

Hoofdpijn en migraine

Bindweefsel

Problemen met de bloedsomloop

Luchtwegaandoeningen

 

Gua Sha als een wondermiddel voor schoonheid

Ook in de schoonheidswereld vindt Gua Sha steeds meer goedkeuring. De reden: de massagetechniek wordt beschouwd als een echt anti-aging wonderwapen. Toepassing op het gezicht of nek stimuleert de bloedsomloop en stuurt slakken uit het lichaam. Hierdoor zou de huid er frisser en stralender uit moeten zien.

Bron: Fem. donderdag 9.8.2018

Gua Sha: Na deze Chinese massage voel je je herboren

Toen we de term "Traditional Chinese Medicine" (TCM) te horen, komen onmiddellijk naar onze verenigingen, zoals wierook, gouden Boeddhabeelden of huisje met gebogen, uitkragende dakspanten in het hoofd.

 

En dat is niet het enige dat de Chinese geneeskunde van de onze onderscheidt. Het is gebaseerd op meer dan 2.000 jaar oude genezingsmethoden, die grotendeels wetenschappelijk zijn bevestigd en erkend. Of het nu gaat om acupunctuur , shiatsu, qigong of massages. Een van de meest buitengewone massagetechnieken is Gua Sha. Na deze procedure zou je je als pasgeboren moeten voelen.

 

Wat is Gua Sha?

In Oost-Azië en Zuidoost-Azië wordt Gua Sha als een helende methode gezien. Letterlijk betekent het zoiets als "schreeuwen naar cholera". Als je online naar foto's kijkt, begrijp je ook waarom: Omdat Gua Sha een stimulusbehandeling is waarbij de huid bijzonder gestresst en geïrriteerd is met behulp van een krabber. Alleen door deze procedure verschijnen spierknobbeltjes in de huid, die als punctueel kunnen worden behandeld.

 

Hoe werkt Gua Sha?

In principe kun je Gua Sha overal op je lichaam aanbrengen. Op het eerste gezicht wordt de behandeling echter iets zachter uitgevoerd dan op het lichaam.

 

De techniek:

Voordat de eigenlijke stimulusmassage begint, wordt het te behandelen gebied geolied. De gebruikte substantie verschilt van herboristen tot herboristen. Sommigen geven de voorkeur aan Tigerbalm, andere oliën op basis van sint-janskruid of iets dergelijks. De oliën zijn ontworpen om de meridianen te ventileren, het bloed op te frissen en verstoppingen te verminderen.

Nu wordt de afgeronde rand van een schraper (traditioneel Chinees porselein soeplepel, buffelhoorn of jade) op de huid gedrukt en over de spieren en meridianen getrokken - totdat de huid door de sterke wrijving rood wordt. Dit is om het lymfe- en lichaamsafval te activeren, zoals slakken uit het lichaam die worden doorgegeven terwijl het de ontspanning bevordert en het immuunsysteem verbetert.

Door deze werkwijze wordt de huid geïrriteerd maar niet alleen oppervlakkig: het kan gaan qi en bloed stagnatie, verharding en hechting in het weefsel, petechiae (bloeding-off) en ecchymose (onregelmatig bloeden) optreden. Het kan worden herkend door diep rode, bloedachtige knobbeltjes. Hoe donkerder ze verschijnen, hoe meer gifstoffen er in het lichaam zitten.

Deze vasculaire veranderingen in de huid worden nu selectief gemasseerd door de therapeut, zodat de Qi weer in het lichaam kan stromen.

Huiduitslag blijft tot vier dagen aanhouden, maar patiënten voelen onmiddellijk na de behandeling verlichting.

 

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na de behandeling zullen niet alleen kneuzingen en roodheid tot vier dagen aanhouden. Er blijven processen in het lichaam plaatsvinden. Sommige patiënten melden een lichte vermoeidheid die over hen komt. Daarom is het zinvol om uit te rusten na de behandeling.

 

Bovendien wordt door de bevordering van de bloedcirculatie het metabolisme geactiveerd, wat kan betekenen dat men vaak vaak naar de badkamer moet. Het kan ook een verandering in de urine en ontlasting veroorzaken: sterkere geur, donkerdere kleur. Dit gebeurt omdat het lichaam slak ontsmet en wegspoelt. Na de behandeling moet u daarom voldoende water of thee drinken.

Een ander neveneffect: gelukshormonen. Patiënten vertellen vaak dat ze een paar dagen na de behandeling veel beter humeur en welzijn krijgen. Door het metabolisme te verlichten, komen er weer meer endorfines vrij, wat dit effect verklaart.

 

Toepassingen: Hoe kan Gua Sha helpen?

rugpijn

Schouder- en nekpijn

Bindweefselzwakte

Pezen en ligamenten - ontspanning

Stimulatie van het metabolisme

Activering van het immuunsysteem

Ontlading van zuren en toxines

beperkingen van het verkeer

Anti-aging effect

Hoofdpijn , migraine

Verkoudheid, sinusitis, bronchitis, astma

Problemen met de spijsvertering

Ochtendmisselijkheid

andere problemen van inwendige organen zoals hart, blaas, nier, baarmoeder, prostaat

 

verlamming, spieratrofie of orthopedische stoornissen.

 

Bron: Elle. 25.8.2017

 

Shiatsu helpt bij pijn en stress

Therapeut/instructeur en manueel praktizijn Roel Stel uit Scheemda hielp de afgelopen jaren tal van mensen met zeer uiteenlopende klachten door het toepassen van de Japanse massagetechniek Shiatsu Namikoshi. Door met zijn duimen en handpalmen te drukken op bepaalde punten van het lichaam kan hij voor verlichting zorgen.

Wat is Shiatsu:

Shiatsu betekent letterlijk druk met de vingers. Het is een manuele therapie die zijn oorsprong kent in Japan. De therapie is wereldwijd verspreid door het Japan Shiatsu College, met behulp van Europese en Amerikaanse shiatsumeesters.

Grondlegger Tokujiro Namikoshi (1905-2000) ontwikkelde een onderwijsmethode en toepassingen van shiatsu.

De methode is officieel erkend door het Japanse ministerie van Onderwijs en Gezondheid.

De officiële uitgebreide definitie volgens de Japanse overheid: ‘De therapie die druk met duimen en handpalmen toepast op punten van het lichaam, onregelmatigheden corrigeert, gezondheid verbetert, bijdraagt tot het verlichten van diverse ziekten en de zelfgenezende werking van het organisme activeert. Heeft geen bijwerkingen’.

 

Bron: Gezondheid & Co 20.02.2018