· 

De menopauze

 

 

 

 

 

 

 

Hoe kijkt de Chinese Geneeswijze tegen de menopauze aan? We zullen zien dat zij eigenlijk een hele positieve kijk heeft op de overgang!

 

Wat gebeurt er in je lijf?

In de Chinese geneeskundig wordt weinig gesproken over de menopauze. Dit komt omdat ze de menopauze als een natuurlijk proces in het leven zien. Niet als een klacht!

Tijdens en na de menopauze neemt de Nier-energie van de vrouw af. Dit is een volkomen natuurlijk proces, waar je lichaam een mooie oplossing voor heeft verzonnen. Om (Nier-)energie te sparen wil het lichaam niet meer elke maand bloed verliezen. Hierdoor stopt de menstruatie geleidelijk. De meridiaan die voor het grootste deel verantwoordelijk is voor je menstruatie (de Chong Mai) keert zich om en stuurt het bloed in plaats van naar beneden (menstruatie) omhoog, naar het Hart!

Alle kracht en energie worden naar het Hart gestuurd om je geest (de Shen) te voeden. Chinees gezien is de menopauze dus een uitnodiging om je creativiteit en levenswijsheid te ontwikkelen. 
Bij heftige opvliegers is het vuur-en waterelement uit balans, het water kan vuur niet meer temperen waardoor de hitte omhoog schiet in het lichaam. Het balanceren van de hart- en nier energie is dan ook belangrijk in dit proces. 

 

Waarom heb ik dan toch klachten?

Wellicht denk je nu, als de overgang een natuurlijk proces is, waarom heb ik dan klachten?

Zoals gezegd neemt de energie van de vrouw rond de menopauze af en wordt het extra belangrijk om de energie die je hebt te bewaren en je “interne batterij” zo vol mogelijk te houden. Dit doe je door een balans te houden tussen de “Yinne” en “Yange activiteiten in het leven.

Klachten komen vaker voor bij vrouwen die een druk leven hebben (gehad) en de tijd niet hebben (gehad) om aan zichzelf toe te komen. Het runnen van een gezin, een drukke baan, het huishouden, een sociaal leven onderhouden, sporten… Chinees gezien zijn dit allemaal “Yange” activiteiten die veel energie kosten. Wanneer je te lang in de Yange-stand staat, loopt je batterijtje leeg en start je de overgang dus met een yin achterstand. Die yin heb je juist zo hard nodig om opvliegers en nachtzweten de baas te zijn en je energiek en vitaal te voelen!

Andere klachten die vaak voorkomen in dit proces van de overgang zijn:

 • stemmingswisselingen
 • emotionele schommelingen
 • woede uitbarstingen
 • slaapstoornissen
 • migraine/hoofdpijn
 • slecht concentratievermogen
 • depressiviteit
 • prikkelbaarheid
 • seksuele veranderingen
 • vaginale klachten
 • incontinentie

 

Hoe voel ik mij beter?

Om in balans te blijven is het dus belangrijk ruimte te maken voor “Yinne” activiteiten die jou doen ontspannen en opladen. Shiatsu kan je daarbij helpen! Met een behandeling breng je niet alleen een diepe ontspanning teweeg (zie hiervoor ook de blog over stress), maar kun je ook de “yin” van het lichaam voeden en gericht overgangsklachten aanpakken. De nierenergie word ondersteund en versterkt door o.a. drukpuntmassage, meridiaanmassage, moxa of acupunctuurnaaldjes en crosslink tape. 

Andere yin-voedende activiteiten waar je aan kunt denken zijn:

• middagdutjes of meditaties (hier doe je je lichaam een enorm plezier mee!)

• koken volgens de 5 elementen leer (gezonde voeding kan overgangsklachten ook doen afnemen) en veel warme soepen eten vooral in de ochtend en bij de lunch

• wandelen met aandacht voor de natuur om je heen

• creatieve activiteiten als schilderen/tekenen

• lekker met de benen omhoog een boek lezen 

• qi gong 

• restore/nidra yoga

• shiatsu massage

• voetmassage

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0