· 

Nieren en de nierenergie

Last van vermoeidheid,  lage rugklachten,  knieklachten,  oorklachten of je botten?

Dit kan een relatie hebben met je nier energie. In de behandeling leggen we de focus op de nier meridianen om deze energie te voeden en te versterken.

 

Mensen vragen mij regelmatig wat ze zelf kunnen doen om hun nier energie te versterken. Hieronder enkele tips:

Nier energie kan beïnvloedt worden door chronische ziekte, overspannenheid, onvoldoende voeding, te lang werken zonder voldoende rust, te veel seksuele activiteit, te veel bevallingen binnen korte tijd (miskramen horen hier ook bij)

De gezondheid van de ouders en de conditie van de moeder tijdens de zwangerschap is heel belangrijk voor nier energie die jij als kind meekrijgt.

Wat je zelf kunt doen om je nier energie te versterken:

 

HOU JEZELF WARM!

De nieren houden van warmte.

Verwarm je binnenkant met warme soep en voeding en vermijd koude dranken. In de ochtend en middag een warme maaltijd zorgt ervoor dat je motor al warm loopt en je verbrandingssysteem gaat werken.  Hierdoor transformeert je voeding en energie beter. Koude en rauwe voeding is niet goed voor de nieren. 

Draag warme sokken en hou je knieën, onderbenen, voeten, buik en onderrug warm. Dit kan bijvoorbeeld met een pittenkussen of warme kruik. 

 

RUST REGELMATIG UIT

Je mag ook wel eens gewoon ‘niets doen’.

De natuur en de dieren zijn in de winter immers ook in rust.

Volg het tempo en de energie van de natuur.

Van een liggende  bodyscan, meditatie of Nidra yoga laden je nieren weer op.

 

MASSEREN

Je kunt acupunctuurpunt Nier 1 zelf masseren.

Dit punt ligt onder de voetzool vlak onder het kussentje van je voet in het midden.

Masseer dit punt iedere dag 2 tot 3 keer gedurende 2 tot 3 minuten om je nier energie te versterken. Dit kan ook met een balletje onder je voet.

VOEDING

Op het vuur verwarmde soep, bijvoorbeeld verse kippensoep getrokken van het bot van de kip

Neem iedere dag ongeveer 10 stuks Gou Qi bessen (Lucium Fruit) of te wel Goji bessen

Deze bessen voeden de nier yin en het bloed en maken de ogen helder.

Verder zijn zoute voedingsmiddelen goed: zeevruchten, zeegroenten, zeewier, sojasaus, zoutjes en zoute drop.

 

VOETBAD

Op de voeten liggen veel acupunctuurpunten.

Een warm voetbad met magnesium kan daarom veel voor je doen.

Met een warm voetbad help je de bloedsomloop, je ontspant jezelf, het helpt om beter te slapen en het versterkt de nier energie.

Neem iedere avond tussen 7 uur en 9 uur gedurende ongeveer een half uur een voetbad.

Het water moet een beetje warmer zijn dan je lichaamstemperatuur en het water moet tot boven je enkels komen. Heel goed is om hier een 125  gram magnesiumsulfaat in te doen.

De nieren horen bij het waterelement en het winterseizoen. Tijd om je terug te trekken en meer rust te nemen om je energie bij te laden voor de lente. 🌸

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Yelly (dinsdag, 16 juli 2024 14:45)

  Klopt het dat zout goed is voor een zwakke nier? Kun je dit onderbouwen? In de westerse geneeskunde wordt altijd aangeraden om zo min mogelijk zout in te nemen om de nieren minder te belasten.

 • #2

  Sandra Jeurissen (dinsdag, 16 juli 2024 21:46)

  Hallo Yelly, deze blog is niet vanuit de Westerse benadering geschreven. Vanuit de TCM gezien horen de nieren bij het waterelement en de smaak die hierbij hoort is zout. Volgens de orgaanklok is de optimaal tijd van de blaas tussen 15.00-17.00 en van de nieren tussen 17.00-19.00 uur. Als je tussen deze tijd een middag dipje krijgt is vaak advies om iets in te nemen zoals een misosoep als je te weinig zout hebt ingenomen of om extra te drinken bijvoorbeeld warme thee. Wij spreken hier niet over nier ziekten maar over de nier energie in de meridianen waanneer deze zwak is.
  Hopelijk heb ik je vraag beantwoord.