· 

De Long en Dikke Darm

Verkoudheid en de griep.

 

Een goede ademhaling is essentieel voor ons lichaam. 

Zonder zuurstof vind er geen verbranding plaats en zullen onze hersenen ook niet functioneren. 

Chinees gezien wordt de energie vanuit het voedsel vermengt met de energie uit de lucht, afkomstig van de long. Deze verzamelde energie zorgt uiteindelijk voor de immuniteit en de voedende energie in ons lichaam. 

De klachten bij een tekort aan long energie zijn:

zwetende handpalmen, voetzolen en borst, nachtzweet, vermoeidheid, kortademig, droge hoest of eventueel plakkerig speeksel, droge mond en keel, astma en hese stem. 

 

 

 

Klachten van de long zijn:

Weinig eetlust, krampen, misselijkheid, zwakke spieren, losse stoelgang, vermoeidheid, voedselallergie. 

Misselijkheid wordt veroorzaakt door de Lever die de Maag aanvalt. De maag heeft van nature een dalende energie en als deze gaat rebelleren dan stijgt de energie met als gevolg boeren, hikken, zure oprispingen of misselijkheid. 

 

Psoriasis en eczeemklachten horen bij de Long en Dikke darm. Voeding speelt een belangrijke rol in de oplossing van deze huidklachten. Meestal heeft het te maken met ontstekingsklachten die onder de huid zijn ontstaan. Zorg dat je zuiver eet. Zuivelproducten zijn verboden. Neem elke dag een eetlepel kurkuma met wat olijfolie en witte peper. Maak een voorraad door een jampot tot drie vierde met kurkuma te vullen. Giet daar koudgeperste olijfolie door totdat het een papje is. Doe daar een volle theelepel peper bij, goed roeren en je bio-ontstekingsremmer is klaar. 

 

Griep en verkoudheid:

 

Bij het herstelproces is voeding van groot belang. Zonder juiste voeding is er geen energie. 

Toch is het heel belangrijk om te kijken naar de symptomen van de klacht. 
Is er sprake van hitte of koude, is er sprake van wit of helder slijm of juist geel slijm, is er sprake van yin of yang energie. Dit alles wordt in de Chinese Geneeskunde uitgevraagd om tot de juiste behandeling te komen. 

 

Algemeen:

Voeding die de long versterkt:

 

• Aardappelen

• Amendelen

• Asperges

• Bamboespruiten

• Bananen

• Gekookte rijst

• Peren

• Yoghurt

 

Wanneer en slijm in de long zit:

 

• Knoflook

• Radijs

• Daikon (rauw) 

• Gember

• Tijm

• Groene ui

• Cayennepeper

• Kurkuma

• Peper

• Rode chili

• Gember

• Koriander

• Kaneel

• Lente ui

• Rozemarijn

• Sinaasappelschil

 

Bij klachten waarbij ook de spijsvertering is geblokkeerd:

• Kardemom

• Kaneeltakje

• Koriander

• Venkelzaad

• Basilicum

• Tuinkers

• Rucola

Verkoudheid met droge, zere keel  en waterige snot

• Bamboescheuten

• Citroen

• Daikon

• Grapefruit

• Komkommer

• Chinese kool

• Leliebol

• Peer

• Radijs

• Groene en zwarte thee

• Zoethout te eten of drinken (niet bij hoge bloeddruk)

 

Kortademig en vermoeid:

• Pompoen

• Zoete aardappel

• Gember

• Knoflook

• Lente ui

• Radijs

• Volkorenbrood

• Wortelen

 

Tip:

Blijf in beweging. Zeker als je een zittend beroep hebt, omdat jouw energie moet stromen. Ga regelmatig staan, zodat je met je buik kunt ademen. De longen zijn in piramidevorm, dit betekend dat je onderin veel meer zuurstof kunt halen dan bovenin de punt. 

 

Weetje:

Bij verkoudheid met koude tekens en wit waterig slijm zonder koorts en keelpijn, zet je thee van mandarijnschil met een beetje gember. De schil van een mandarijn werkt verwarmend als deze gedroogd is en werkt in op de Milt en Long. Het zal ook damp opdrogen en slijm weghalen in de long. 

 

Bij verkoudheid met een pijnlijke keel, droge hoest, geel slijm en eventueel koorts drink je groene thee met half doorgesneden partjes van een verse mandarijn. Je laat hem even trekken en zodra hij lauwwarm is doe je er een koffielepel honing bij. 

De peer werkt goed wanneer de klachten nog erger worden, met name bij droge hoest, keelpijn en hittetekens, zoals een droge keel en amandelen. Schil een peer. Samen met een eetlepel honing mix je hem met een staafmixer tot puree. Kinderen zijn er dol op en het werkt beter dan hoestsiroop. 

 

Doe je voordeel en probeer eens iets uit zonder medicatie te gebruiken, het zelfhelend vermogen van de mens is groots. Medicatie onderdrukt vaak de klacht zonder dat de oorzaak bekeken wordt en dat maakt men veel minder bewust van het levenspatroon wat jouw klachten op lange termijn kan veranderen. En dat is toch wat we allemaal graag willen. Gezond oud worden zonder medicijnen. 

Als je bewust met de seizoenen mee beweegt, ook in de voeding dan zal je lichaam meer in balans blijven. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0