Voetmassage

Dagelijks je voeten masseren is een super gezonde gewoonte waar al je organen baat bij hebben. En al helemaal als  het gebeurt volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. 


Dagelijks je voeten masseren is een super gezonde gewoonte. Door ze regelmatig onder handen te nemen ontstaat een betere doorbloeding en wordt je lymfesysteem gestimuleerd. Hierdoor kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Een goede voetmassage kan echter nog veel meer voor je doen. Je hele lijf – dus al je spieren, weefsels en organen – is namelijk weerspiegeld in je voeten. Zo corresponderen je tenen met je hoofd, hersenen en bijholtes en staat de bal van je voet in verbinding met je longen. Je lever correspondeert met het midden van je voet. Het achterste deel van je voet staat in verbinding met het spijsverteringsstelsel (je darmen). Je hiel correspondeert met je billen en bekken, de binnenkant van je voet staat voor de wervelkolom en de buitenkant voor je ledematen.

Linkervoet en rechtervoet

Je linkervoet komt overeen met de linkerhelft van je lichaam en je rechtervoet met de rechterhelft. Verder symboliseert de linkervoet de vrouwelijke kant, de yinne kant. Je linkervoet staat daarom in het teken van emoties, relaties en het onderbewuste. Je rechtervoet staat symbool voor de mannelijke kant, de yange kant. Deze voet staat in het teken van ratio, praktische zaken en het bewuste.

Je kunt je voeten ook dagelijks verwennen met de bodycreme of olie van Zechsal magnesium. De opname via de voeten zorgt ervoor dat de spieren ontspannen en verbeteren het slaappatroon. 

 

 

1) De hypothalamus

Het gebied aan de buitenkant van je grote teen correspondeert met de hypothalamus. Dit is een gedeelte van je hersenen dat een rol speelt bij vechten, vluchten, lust én eten. Zo regelt de hypothalamus je hongergevoel. Geloof het of niet, maar door de zijkant van je grote teen te masseren kun je (tijdelijk) een verzadigd gevoel krijgen. Ik heb het een paar geprobeerd en merk inderdaad verschil. Het is niet zo dat je een knorrende maag het zwijgen kunt opleggen, maar lichte trek lijkt wel te verdwijnen.

 

2) De solar plexus

Dit punt zit onder de bal van je voet. Als je hier op drukt en dit gebied masseert verminder je stress en wordt je ademhaling minder oppervlakkig. Hierdoor voel je je meer ontspannen.

 

3) Urinewegen (urinary bladder)

Door dit gebied aan de zijkant van je voet te masseren, stimuleer je de urinewegen en help je je lichaam om vocht af te drijven. Ik trek vaak wat extra tijd uit voor dit gedeelte van mijn voet op warme dagen als ik meer vocht vast houd.

 

4) Dikke darm en dunne darm (colon and intestines)

Dit reflexpunt in het midden van je hiel speelt een rol bij het verteringssysteem. Heb je last van je darmen? Oefen met een vinger dan druk uit op dit reflexpunt.

 

Koude voeten

Waar het masseren van je voeten óók bij helpt is iets waar ik zelf regelmatig last van heb: koude voeten. Ook tijdens de warmere maanden van het jaar. Volgens de Chinese Geneeskunde duidt kouwelijkheid in je lichaam op een gebrekkige stroom van (verwarmende) energie (yang deficiëntie) of te weinig bloed (yin deficiëntie). Yang of yin deficiëntie zijn disbalansen in je lijf die verschillende oorzaken kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan stress, te weinig beweging of verkeerde voeding. Nu is je levensstijl te veranderen natuurlijk de beste manier om je voeten lekker warm te houden. Op de korte termijn boek je resultaat met het masseren van een punt bovenop je voet. Dit punt (Tai Chong) bevindt zich bovenop je voet tussen je grote teen en en de teen ernaast, op ongeveer 2,5-3 cm vanaf de teenopening omhoog. Druk met de punt van je duim stevig op dit punt. Houdt deze druk vast voor ongeveer 2 à 3 minuten. Doe dit op beide voeten.